Pris: kr. 550 gruppe/time ( 130 Fåborg Midtfyns kommune) – varighed: 3 timer

Svampejagt, 5.-6. klasse

Svampe

GÅ PÅ OPDAGELSE I EN FASCINERENDE VERDEN AF SVAMPELIV

Svampe er efterårets helt store hit! En fascinerende verden med masser af gode historier, overraskende biologi og kulinariske oplevelser.

Sammen med Trente Mølles naturvejleder drager vi på svampetur i skoven. Med os har vi det helt rigtige udstyr, nemlig en svampekurv samt en svampekniv med indbygget børste. Via indsamling af svampe, leg og fortællinger får vi et indblik i svampenes forunderlige liv. Vi tager alle vores sanser i brug, da man ikke kan bestemme en svamp uden at lugte til den, smage på den, føle på den eller måske kysse den – og i sjældne tilfælde endda lytte til, hvad den siger. Vi ser derudover på hekseæg, hekseringe og ulveprutter, men kommer også ind på mere seriøse emner som fx svampenes betydning i naturens store husholdning.

Vi har særligt fokus på spisesvampe, som er svampe, eleverne kan relatere til. Hvis vi får indsamlet en masse spisesvampe, er der mulighed for, at vi kan slutte af med at tilberede svampene på et stormkøkken. Eleverne deles op i hold, så de i mindre grupper kan tilberede hver deres lille svamperet. Alternativt kan vi også samlet tilberede svampene over bål. Er der  få svampe, laver vi fx bare en grydefuld sammen, så alle får mulighed for at smage de vilde svampe. Er tiden knap, kan I også tage svampene med hjem og tilberede dem som en del af aftensmaden. Det er altid en sjov oplevelse for eleverne at prøve kræfter med tilberedningen af svampe, de selv har indsamlet.

Jeg glæder mig til at vise jer svampenes  forunderlige verden.

Mange hilsner fra Leif, naturvejleder på Trente Mølle

Kontakt os eller se mere her.

Tlf.: 6268 1979

E-mail: trente@trente.dk

Formålet med forløbet er at opfylde nogle fælles mål for  faget natur/teknik, og at børnene får nogle gode oplevelser i naturen

Aktiviteter

Svampe

Efter en introduktion til hvad svampe er, og hvordan man plukker svampe, går vi sammen på svampejagt. Undervisningen forløber som en samlet tur, hvor eleverne i grupper samler svampe ind. Derudover laver vi små udstillinger, leger forskellige svampelege og hører om svampenes forunderlige biologi og hele denne mærkværdige verden. Vi ser bl.a. på følgende:

 • Hvad er en svamp?
 • Hvordan bestemmer man svampe?
 • Folketro og overtro – fup og fakta
 • Hvordan lever svampe, og hvad lever de af?
 • Hvordan så skoven ud, hvis ikke der var svampe?
 • Spiselig og dødelige svampe

 

Forventningsafstemning

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende aktiviteterne, er du altid velkommen til at kontakte os. Som udgangspunkt forventer vi, at klassen ved ankomst er:

 • iført hensigtsmæssig påklædning
 • motiveret for aktiviteten

Så vil jeg sørge for spændende og lærerige oplevelser for jer alle!

 

Forberedelse

Forberedelse er ikke nødvendigt, men kan være en god idé – især hvis I vil arbejde med svampe i en længere periode. I kan også vælge at bruge denne tur som introduktion til et svampeforløb og så arbejde videre med emnet hjemme. Hvis turen indgår i et længerevarende forløb, så giv os endelig besked, da vi i så fald vil kunne forberede nogle øvelser, I kan tage med hjem.

Materiale til temaet ”Svampejagt”:

Svampe i serien “Kanon Natur” udgivet af Miljøministeriet og Danmarks Naturfredningsforening beskriver på fortrinlig vis svampenes liv og sætter fokus på et lille udvalg af skovens svampe – desuden ses der på svampe som gær og penicillin.  Hæftet er skrevet letforståeligt og kan bestilles hos Danmarks Naturfredningsforenings skoletjeneste meget billigt. Eller hent bogen elektronisk her.

Efterbehandling

 Vil I arbejde videre med svampene hjemme, er der mange muligheder. Da svampe dog ikke har så lang holdbarhed, er det ikke så let at tage dem med hjem, men et par øvelser kan vi lægge op til:

 • Svampe på hestemøg: især svampen boldkaster fremkommer let og ofte på hestemøg og ved at holde den i et syltetøjsglas, vil man kunne se, hvordan den udvikler sig (evt. også andre svampe), og hvordan den kaster sine sporer mod lyset.
 • Et hekseæg udvikler sig til en stinksvamp: i et syltetøjsglas på en “seng” af hårdt opvredet køkkenrulle placeres et hekseæg, hvorefter man vil kunne følge dets udvikling til en fuldvoksen svamp. Og så lugter det ikke, hvis man beholder låget på…
 • Alle svampe danner sporer for at formere sig – de fleste i overraskende store mængder. Som øvelse kan man derfor lave sporeaftryk af svampene og dermed opleve sporenes forskellige farver samt nyde de smukke mønstre.
 • Poresvampe (også kaldet juledekorationssvampe) kan tørres og tages med hjem. I kan lave små udstillinger med dem, eller de kan gemmes til julens dekorationer.
 • Endelig kan man selvfølgelig fotografere eller tegne nogle af svampene og bruge dem i det videre arbejde.

Del via dette link: http://lejrskoleportalen.dk/aktiviteter/svampetur-5-6-klasse/

 

Lejrskoleportalen er udviklet med støtte fra:

Fiskeriudvikling

Den Europæiske
Fiskerifond

Ministeriet for FødevarerLandbrug og FiskeriNaturErhvervstyrelsen