Pris: kr. 360 – varighed: 3 timer

Spis din grøftekant, 3.-6. klasse 

UDNYT NATURENS VILDE FORRÅDSKAMMER

Botanik på en ny og anderledes måde. Med udgangspunkt i naturens spisekammer har vi, længe før Noma blev trendy, arbejdet med botanik ved at spise os igennem naturen.  Har man først plukket en ordenligt kurvfuld friske skvalderkål, smagt på det råt og siden hakket, stegt, kogt og smagt til med lidt skovsyre, røllike eller korsknap, så tror vi, at man husker, hvad skvalderkål er fremover. Kombineret med rygsække pakket med alt, hvad der skal til for at lave mad i naturen, en naturvejleder fyldt med viden om planternes biologi og naturhistorie og en natur fyldt med mere end, man nogensinde kunne spise, så bliver det ikke bedre.

Velbekomme & vi ses derude.

Mange hilsner fra Ulrik og Leif, naturvejledere på Trente Mølle

Kontakt os eller se mere her.

Tlf.: 6268 1979

E-mail: trente@trente.dk

Formålet med forløbet er at opfylde nogle fælles mål for fagene natur/teknik, historie og hjemkundskab samt at børnene får gode oplevelser i naturen

 

Aktiviteter

Klassen opdeles i en række mindre grupper, som alle bliver udstyret med en rygsæk med stormkøkken/trangiaer, skærebrædder, knive og hvad der nu skal til for at lave lidt lækker mad fra naturens spisekammer. Sammen drager vi ud med kurven i hånden, samler ind og hører undervejs om planternes biologi og ikke mindst deres kulturhistorie; om planterne som mad, medicin og krydderi, om den gamle læge Harpenstreng og signaturlæren, om hvorfor feber skal kureres med en kold plante og meget, meget mere.

Når forrådet er samlet, sætter vi os et sted midt i skovbunden – på kanten ved søen eller på toppen af bakken – og kokkererer i små grupper. Grøftekantsfrikadeller er altid et stort hit, men også skovbundssuppe, myntete og friturestegte hyldeblomster kunne være eksempler på, hvad vi kan trylle frem. Og hvem ved, måske drikker vi et glas frisktappet birkesaft til.Ved at dele klassen i små grupper sikrer vi, at alle bliver aktive. Normalt steger og kokkererer alle på livet løs og måske arrangerer vi en lille kokkekonkurrence.

Til sidst rydder vi op, pakker sammen og drager samlet tilbage til lejrskolen – fyldt med oplevelser og godt sultne; det var jo trods alt nok kun en række smagsprøver, vi fik lavet i skoven. Måske vil I hjem og lave skvalderkålspizza til aftensmad – se opskrift her.

Aktiviteten med at drage ud og lave mad i små grupper på stormkøkken kan laves hele året, men handler det om spiselige urter, så er foråret absolut den bedste årstid. Fra april til sommerferiens start er planterne friske og – ud fra et gastronomisk synspunkt – absolut bedst.

Forventningsafstemning

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende aktiviteten, er du altid velkommen til at kontakte os. Som udgangspunkt forventer vi, at klassen ved ankomst er:

  • iført hensigtsmæssig påklædning
  • motiveret for aktiviteten

Så vil vi sørge for spændende og lærerige oplevelser for jer alle!

Forberedelse

Aktiviteten kan indgå i flere undervisningsforløb i b.la. natur/teknik, hjemkundskab og historie. Hjemmefra kan I have forberedt nogle tørrede grøntsager, fx løg, kartofler, gulerødder og andre rodfrugter, som vi så kombinerer med naturens friske grøntsager. Kontakt os, hvis du vil have lidt fif til tørring af grøntsagerne. Oplagt er det også at lade forløbet indgå som en del af et Robinson-forløb eller lignende, så der går let lidt overlevelsestur i det.

Følgende litteratur er relevant for temaet:

  • Vi undersøger vilde planter, Geografforlaget.
    Der fortælles om planternes dele, planter året rundt, bestøvning, frugter og frø og giftige og truede planter.  Elevbog og lærervejledning med kopiark. Klassesæt kan lånes fra Center for Undervisning i Odense

Materialer og ideer til temaet ”Spis din grøftekant”.

Efterbehandling

På samme måde som I evt. tørrede grøntsager inden turen, er det oplagt at tørre planter, som I kan tage med hjem til videre brug i skolekøkkenet.

Del via dette link: http://lejrskoleportalen.dk/aktiviteter/spis-din-groftekant/

Lejrskoleportalen er udviklet med støtte fra:

Fiskeriudvikling

Den Europæiske
Fiskerifond

Ministeriet for FødevarerLandbrug og FiskeriNaturErhvervstyrelsen