Pris: kr. 600 – varighed: 2 timer

Historie-safari i Ærøskøbing, 4.-6. klasse

FÅ ET UNIKT INDBLIK I ÆRØSKØBINGS MANGFOLDIGE HISTORIE

Historie-safari i Ærøskøbing

Historie-safarien er en skattejagt rundt i Ærøskøbing, hvor eleverne får et indblik i byens historie samt særprægede fortid. Det er usikkert, hvornår Ærøskøbing er anlagt, men den har formentlig fået købstadstatus i sidste halvdel af 1400-tallet, hvor søfarten samtidig spillede en stor rolle for byen fra starten af 1600-tallet til midten af 1800-tallet. Byen lå meget hensigtsmæssigt ved en god naturhavn og med central beliggenhed i forhold til oplandet. Byen stammer fra den tidlige Middelalder og fremtræder i dag stadig hel og uspoleret. Mange huse er bevaret siden 1700-tallet, enkelte helt siden 1600-tallet, og den idylliske bymidte har sammen med de smukke omgivelser gjort Ærø og Ærøskøbing til et yndet turistmål. Jeg glæder mig til at guide jer igennem en begivenhedsrig dag.

Mange hilsner fra Mikkel, museumsinspektør ved Ærøskøbing bymuseum.

Kontakt os eller se mere her.

Tlf.: 6252 2950

E-mail: info@arremus.dk

Formålet med aktiviteten er at opfylde nogle fælles mål for faget Historie samt give eleverne en spændende og aktiv dag

Aktiviteter

Historie - safari_i smukke Ærøskøbing Eleverne bliver inddelt i grupper, som hver får udleveret en iPad. Undervejs skal de så bruge den til at finde vej samt løse opgaver ved at tage billeder og optage videoer. Desuden vil eleverne i løbet af skattejagten finde skjulte koder, som vil låse op for videoer på iPad’en. Videoerne indeholder viden og svar på nogle spørgsmål, eleverne skal besvare, når de kommer tilbage til Ærøskøbing bymuseum. Safarien varer i alt 2 timer:

  • 15 minutters introduktion til safarien
  • 1,5 times skattejagt rundt i Ærøskøbing by
  • 15 minutters gennemgang af opgaverne

Hvis alle grupper efter 1½ time endnu ikke har været igennem samtlige poster, afbrydes safarien alligevel, og grupperne vender tilbage til museet. Her gennemgår vi så i fællesskab de mange opgaver, og det er derfor ikke nødvendigt, at alle grupper har været igennem samtlige opgaver.

Forventningsafstemning

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende aktiviteten, er du altid velkommen til at kontakte os. Som udgangspunkt forventer vi, at klassen ved ankomst er:

  • iført hensigtsmæssig påklædning
  • motiveret for aktiviteten

Så vil jeg sørge for spændende og lærerige oplevelser for jer alle!

Forberedelse

Forberedelse kan være en fordel, idet det ruster eleverne bedre i forhold til at løse de mange opgaver. Derudover er forberedelse en god idé, hvis I skal arbejde med emnet eller relaterende emner over et længerevarende forløb. I kan også vælge at bruge denne aktivitet som introduktion til emnet og så arbejde videre med emnet hjemme.

Materiale til temaet “Historie-safari i Ærøskøbing”:

  • Nutid: Kik en tur rundt i byen og dan jer et overblik over Ærøskøbing i dag. Start turen på havnen. Gå fra streetview til kort og omvendt. Download Google Earth; tryk på linket og flyv til Ærøskøbing havn.
  • Fortid: Den virtuelle købstad vil være et godt grundlag for at tilegne sig viden om byen og dens funktioner generelt. Eleverne kan bevæge sig rundt i byen og indhente oplysninger ved at klikke på de forskellige skilte eller ikoner. (Der skal installeres et lille program fra siden først, inden siden fungerer.)

Følgende litteratur er relevant for temaet “Historie-safari i Ærøskøbing”:

Dramatiske hændelser blandt ærøboer ude og hjemme af Tove Kjærboe. Forskellige ret vilde historier fra byen og øen. Mord, forlis, oprør, sygdom og henrettelser eller blot almindelige ulykker kan man finde i denne bog. Relativ nem at læse.

Det lille sygehus’ rolle og betydning for et mindre samfund af Karen Margrethe Fabricius, Ærøskøbing Sygehus 1890-2000. Fortællinger fra sygehuset i byen.

Bygget af levende stene af Karen Margrethe Fabricius og Karsten Hermansen. Alt hvad vi ved om kirken i byen fortælles i denne bog.

Hverdagsliv i danske middelalderbyer. Fra serien Ind i historien, forlaget Alinea. Handler om dagliglivet i vikingetidens og middelalderens små byer og deres handel med omverdenen. Kan bestilles i klassesæt fra Center for Undervisning, Odense.

Fem havne. Redigeret af Ole Mortensøn. Handler om, hvad der er værd at vide om havnen i Ærøskøbing.

Læs om de danske byers udvikling gennem tiden.

Andet materiale:

På Sporet af Historien 2012 på TV2. Denne sidste serie i rækken har forskellige afsnit, hvor Ærøskøbing optræder.

 

Efterbehandling

Aktiviteten kan fx indgå som element i et større forløb om øliv, købstadshistorie eller lignende, men kan også sagtens være en aktivitet i sig selv. I forbindelse med lejrskole på Ærø, kan man fx også arrangere en eller flere rundvisninger på Ærø Museums afdelinger i byen; Flaske-Peters Samling, Hammerichs Hus og Ærøskøbing Bymuseum. Når I er hjemme igen, så kan der sammenlignes med jeres eget bymiljø og inddrage forskelle og ligheder mellem levevilkår før i tiden og så nu.

Del via dette link:  http://lejrskoleportalen.dk/aktiviteter/historie-safari-i-aeroskobing/

Lejrskoleportalen er udviklet med støtte fra:

Fiskeriudvikling

Den Europæiske
Fiskerifond

Ministeriet for FødevarerLandbrug og FiskeriNaturErhvervstyrelsen